یکی از مواردی که به موفقیت شما در ارائه مطالب و یا همان پرزنتیشن کمک میکند مهارتهای اسلاید سازی است. ابزاری که عمدتا برای ساخت اسلایدها مورد استفاده قرار میگیرد پاورپوینت است. امروزه، میلیونها نفر در سراسر دنیا برای سخنرانی و ارائه مطالب خود در وبینارها از پاورپوینت استفاده میکنند. به همین دلیل، کسانی که میخواهند در آینده به فرد موفقی تبدیل شوند و مطالب مد نظر خود را به خوبی به مخاطبانشان انتقال دهند، باید با روش اسلاید سازی آشنایی پیدا کنند. در ادامه تلاش میکنیم شما را با مهارتهای اسلاید سازی بیشتر آشنا کنیم.
مهارت های اسلاید سازی به چند دسته تقسیم میشوند؟
با توجه به این موضوع که این روزها سخنرانی کردن و ارائه مطالب به یکی از مهمترین مواردی تبدیل شده است که تقریبا تمامی افراد به آن نیاز دارند، شناخت مهارت اسلاید سازی به آنها کمک میکند تا با موفقیت در این مسیر پیش روند. اما اکنون سوال این است که این مهارت ها به چند دسته تقسیم میشوند. به طور کلی، باید بدانید این مهارت ها دو دسته هستند:
- مهارت های تکنیکال
- مهارت های غیر تکتیکال
مهارتهای تکنیکال کدامند؟
مهارتهای تکنیکال به مهارتهایی گفته میشوند که به طور مستقیم با استفاده از نرم افزار پاور پوینت مرتبط هستند. به طور مثال، شما باید بدانید چگونه یک اسلاید بسازید و یا چگونه از افکتهایی که در این نرم افزار وجود دارد استفاده نمایید. هر چقدر تسلط شما به پاور پوینت بیشتر باشد، بهتر میتوانید از امکاناتی که بر روی آن قرار داده شده است استفاده کنید.
مهارتهای غیر تکنیکال کدامند؟
مهارتهای غیرتکنیکال به مواردی گفته میشود که میتوانند اسلایدهای شما را به اسلایدهای حرفهای و متناسب با محیط تبدیل کنند. به طور مثال، شما باید بدانید از چه رنگی در اسلایدها استفاده کنید و در هر اسلاید چه تعداد متن قرار دهید. این متون چگونه باید کنار هم چیده شوند و چگونه باید نمایش داده شوند. بهتر است بدانید اگر مهارتهای غیرتکنیکال شما رعایت نشود، شما هرگز نمیتوانید پرزنتیشن موفقی داشته باشید. در ادامه تلاش میکنیم شما را با مهارتهای غیر تکنیکال و بسیار مهم در تنظیم اسلایدها آشنا کنیم.
مخاطبان خود را بشناسید!
یکی از مهمترین مواردی که در مهارت های اسلاید سازی مد نظر قرار میگیرد شناخت مخاطبان هدف است. اسلایدی که شما برای سخنرانیهای انگیزشی استفاده میکنید باید با اسلایدی که برای دانشآموزان به کار میبرید متفاوت باشد. توصیه میشود در محیطهای دانشآموزی و دانشگاهی از اسلایدهایی استفاده شود که پس زمینه آنها سفید است و المان خاصی در آن به کار نرفته است.
اگر به سمیناری میروید که میخواهید مثبت اندیشی را به مخاطبان خود القا کنید، میتوانید از اسلایدهایی استفاده نمایید که زمینه آنها سبز رنگ و یا آبی رنگ است. در واقع، شناخت مخاطبان هدف باعث میشود تا بهترین تم را برای اسلایدهای خود انتخاب نمایید و مطالب مورد نظر خود را به بهترین شکل به مخاطبان خود انتقال دهید.
اسلاید را با متن شلوغ نکنید!
یکی از اشتباهات رایج که معمولادر اسلاید سازی رخ میدهد شلوغ کردن اسلاید با متون است. بسیاری از افراد فکر میکنند هر چقدر در اسلاید آنها نوشته بیشتری وجود داشته باشد، به مخاطب خود القا میکنند که دانش آنها بیشتر است. اما باید بدانید بمباران اسلاید با نوشته باعث میشود مخاطب سردرگم شود و حتی به اسلاید شما نگاه نکند.
نکات مهم در وارد کردن متن در اسلاید
اگر میخواهید متن را وارد اسلاید خود کنید، بهتر است به موارد زیر توجه داشته باشید:
- برای وارد کردن متن از پوینت استفاده کنید. این امر باعث میشود محتوای شما از لحاظ بصری دسته بندی شود و به طور ناخودآگاه حس خوبی را در مخاطب به وجود میآورد.
- حداکثر کلماتی که در جملات به کار برده میشوند نباید بیش از ۶ کلمه باشد. زیرا مخاطبان از مشاهده جملات طولانی احساس خستگی میکنند و هرگز آنها را نمیخوانند.
- در یک اسلاید بیش از ۳ جمله وارد نکنید.
- دقت داشته باشید که علائم ویرایشی و سبک جملات به خوبی رعایت شده باشند. جملات شما نباید غلطهای املایی داشته باشند.
نکات مهم برای استفاده از رنگ در متون
همانطور که میدانید یکی از مواردی که در مهارت های اسلاید سازی باید بیاموزید هنر استفاده از رنگ در متون است. تیترها باید رنگ مشخصی داشته باشند تا بتوانند نظر مخاطب را جلب کنند. توصیه میشود بیش از حد از رنگ قرمز و یا رنگهای تند استفاده نکنید. زیرا رنگهای تند باعث میشوند چشمهای مخاطبان خسته شود و همین امر باعث بروز مشکلات زیادی میشود. بهتر است تیترها را بولد کنید و با توجه به موضوعی که میخواهید در مورد آن صحبت کنید از رنگهای مناسب استفاده نمایید.
انتخاب فونت
شاید برای شما شگفت آور باشد که بدانید انتخاب فونت از جمله مواردی است که در مهارت های اسلاید سازی به آن توجه میشود. فونت نباید شکستگیهای زیادی داشته باشد و یا در هم به نظر برسد. به طور مثال، در فونتهای فارسی فونت بی نازنین و موارد مشابه از جمله فونتهایی هستند که مورد قبول تمامی افراد قرار دارند.
از جداول استفاده کنید!
یکی دیگر از مواردی که در بحث مهارت های اسلاید سازی مطرح میشود استفاه از جداول است. بهتر است بدانید جداول از مهمترین المانهایی هستند که میتوانند حس خوبی را در مخاطبان به وجود بیاورند و دادهها را به خوبی به آنها انتقال میدهند. به طور مثال، تصور کنید شما با هیئت مدیره جلسه دارید و میخواهید به آنها روند کاری خود را توضیح دهید. در این صورت، باید جدول به کار ببرید. اما اکنون این سوال مطرح میشود در هر اسلاید چند جدول باید وجود داشته باشد.
روش استفاده از جدول در اسلایدها
بهطور کلی، در هر اسلاید تنها یک جدول باید وجود داشته باشد. زمانی که از جدول استفاده میکنید باید موارد مهم را با رنگهای مختلف نشان دهید. به طور مثال، اگر میخواهید نشان دهید که در فروش به موفقیت رسیدهاید می توانید آمار مرتبط با آن بخش را قرمز کنید. به این موضوع توجه داشته باشید که شما نباید جدو خود را بیش از حد رنگی کنید. زیرا باعث خستگی چشم میشود و موارد مهم نادیده گرفته میشوند.
آیا میتوانم از دو جدول استفاده کنم؟
یکی از سوالاتی که در مهارت های اسلاید سازی زیاد پرسیده میشود در این باره است که آیا میتوانم از دو جدول یا بیشتر در یک اسلاید استفاده کنم. پاسخ به این سوال زمانی مثبت است که شما بخواهید با نشان دادن جداول مواردی را با یکدیگر مقایسه کنید. به طور مثال، شما میخواهید فروش سه ماه گذشته را با فروش سه ماه بعد از آن مقایسه نمایید. در این صورت، باید جداول در کنار یکدیگر نمایش داده شوند تا شما بتوانید دادهها را به خوبی منتقل کنید. در واقع، اگر قرار دادن جداول در کنار یکدیگر هدفمند باشد به موفقیت اسلاید شما کمک خواهد کرد.
آیا برای تغییر اسلاید میتوانم از افکت استفاده کنم؟
زمانی که صحبت از مهارت های اسلاید سازی میشود یکی از مواردی که باید در مورد آن صحبت کنیم افکتهایی است که برای تغییر اسلاید مورد استفاده قرار میگیرند. در نرم افزار پاورپوینت افکتهای متعددی تعبیه شدهاند که شما میتوانید برای تغییر اسلاید از آنها استفاده نمایید. در رابطه با این افکتها نباید حساسیت زیادی به خرج بدهید. زیرا این افکتها همگی مینیمال هستند و میتوانند حس خوبی را در مخاطبان به وجود بیاورند.
استفاده از افکت در زمان تغییر اسلاید اهمیت زیادی دارد. زیرا زمانی که شما میخواهید اسلاید را تغییر دهید، ناگهان اسلاید بعدی نشان داده نمیشود. این افکت به مخاطب القا میکند که اسلاید در حال تغییر است و این امر نقش بسیار مهمی در فهم بهتر محتوا دارد. همچنین، اگر افکت خاصی برای تغییر اسلاید مد نظرتان است، میتوانید آن را از اینترنت دانلود کنید و مورد استفاده قرار دهید.
چرا از پاورپوینت در ارائه مطالب استفاده میکنیم؟
زمانی که شما می خواهید از پاورپوینت برای ارائه مطالب خود استفاده کنید، باید به نکته بسیار مهمی توجه داشته باشید. دانستن این نکته باعث میشود که با دید بازتر در این مسیر پیش بروید و مهارتهای اسلاید سازی خود را با نگاه قویتری پرورش دهید. شما از پاورپورینت و اسلایدهای آن استفاده میکنید تا به ذهن خود نظم بدهید. این ابزار هرگز برای اثربخشی بر مخاطب نیست.
اگر به ویژگیهایی اشاره میکنیم که شما باید مد نظر قرار دهید تا مخاطب خسته نشود، دلیل آن این است که این اسلایدها در برابر چشم مخاطبان شما نمایش داده میشوند. در نتیجه، نباید به گونهای تنظیم شوند که باعث خستگی مخاطبان شوند. شما باید بدانید که شما قرار است با مهارت های سخنرانی خود مخاطبانتان را تحت تاثیر قرار ندهید نه با اسلایدها.
نکات دیگر
به طور کلی، شما میتوانید با توجه به مخاطبانی که دارید اسلایدهای خود را تغییر دهید. موارد مهم دیگری نیز در مهارت های اسلاید سازی مطرح هستند. یکی از آنها این است که شما باید اسلایدهای خود را مرتبط نگه دارید و روایت داستانی به آنها ببخشید. در واقع، شما با استفاده از این اسلایدها میتوانید به مخاطبان خود کمک کنید تا به یک نظم ذهنی دست پیدا کنند. این مسئله بسیار مهم است و تمامی افراد باید مد نظر قرار دهند.
جمع بندی
تا بدینجا تلاش کردیم نکات مهمی را در مورد مهارتهای اسلاید سازی در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که متوجه شدهاید این مهارتها به دو دسته تکنیکال و غیر تکنیکال دسته بندی میشوند. مهارتهای تکنیکال به مهارتهای استفاده از پاورپونت گفته میشود و مهارتهای غیرتکنیکال به مواردی گفته میشوند که شما باید در درست کردن اسلایدها با توجه به مخاطبان خود مدنظر قرار دهید. اگر تجربهای در این زمینه دارید، میتوانید در قسمت کامنتها با ما در میان بگذارید.