mms logo

انواع اشتباه سخنران ها

اشتباهات سخنران ها

یکی از دغدغه‌های مهم مدیران و سایر افراد چگونگی ارائه یک سخنرانی تأثیرگذار و جذاب است. بدون شک تحت تأثیر قرار دادن افراد جهت متقاعد کردن آن‌ها برای خرید محصولات مختلف یا شرکت در یک پروژه و برنامه، نیازمند داشتن مهارت بالا در سخنرانی است. پیشگیری از انجام برخی اشتباهات رایج سخنرانی، شما به سمت ارائه یک سخنرانی عالی هدایت می‌کند.

در ادامه این مقاله چند مورد از اشتباهات رایج سخنرانی را برای شما عزیزان بیان خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

مهم‌ترین اشتباه سخنران‌ها

همانطور که ممکن است به آن آگاه باشید، سخنران در هر مجمع یا گروهی وظیفه انتقال پیام را بر عهده دارد و اشتباه در سخنرانی می‌تواند علاوه بر اینکه وجه سخنران را نابود کند، وی را در انتقال پیام با چالش روبرو کند. در ادامه این بخش از مقاله به معرفی مهم‌ترین اشتباه سخنران‌ها خواهیم پرداخت.

مهم‌ترین اشتباه سخنران‌ها

نداشتن آمادگی کافی

درصورت نداشتن آمادگی لازم و عدم انجام تمرین پیش از ارائه سخنرانی نمی‌توانید مخاطب را به خوبی تحت تأثیر قرار دهید. بنابراین بهتر است پیش از زمان مقرر برای انجام سخنرانی در رابطه با موضوع مربوطه حداقل یک بار تمرین داشته باشید.

معارفه طولانی

یکی از رایج‌ترین اشتباهات سخنران‌ها، ارائه رزومه و معارفه طولانی است. معرفی کردن خود و بیان رزومه کامل نه تنها شما را در ذهن مخاطب مورد تشویق قرار نمی‌دهد، بلکه شما را در نظر آن‌ها فردی خودخواه و مغرور جلوه می‌دهد. طولانی شدن زمان معارفه همچنین احتمال تثبیت و ماندن اطلاعات را در ذهن مخاطب کاهش می‌دهد. برای این منظور بهتر است که در طول مدت سخنرانی به مرور رزومه خود را بیان کنید. درواقع نباید به صورت مستقیم خودتان را به مخاطبان معرفی نمایید. معرفی رزومه در قالب مثال می‌تواند گزینه بهتری باشد.

تعیین نکردن هدف

مشخص کردن این موضوع که هدف شما از ارائه سخنرانی چه چیزی است از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد. زیرا در صورت همسو بودن اطلاعات ارائه شده در سخنرانی با هدف شما، می‌توانید ارتباط بهتری با مخاطب خود برقرار کنید.

کند یا تند صحبت کردن

بیان مطالب با سرعت بالا، شنوندگان را در فهم موضوعات با مشکل روبه‌رو می‌کند. هنگامی که شما در یک بازه زمانی کوتاه حجم بالایی از مطالب را به مخاطبان ارائه کنید، طی مدتی که ذهن آن‌ها در حال تجزیه و تحلیل است از توجه به جملات بعدی جای خواهندماند و دچار سردرگمی می‌شوند. کند صحبت کردن نیز مخاطبان را با خستگی روبه‌رو می‌کند. شمرده صحبت کردن، مکث در حین سخنرانی و سکوت جهت تثبیت مطالب در ذهن مخاطبان بسیاری حائز اهمیت است.

عدم شناخت کافی از مخاطبان

عدم شناخت کافی از مخاطبان

ناآگاهی کافی نسبت به علایق، سلایق و ویژگی‌های مخاطبان شما را در مدیریت سخنرانی با مشکل مواجه می‌کند. آشنایی با طرز فکر و خصوصیات شنوندگان تأثیر سخنرانی شما را در جذب مخاطب افزایش می‌دهد. به‌عنوان مثال جهت سخنرانی مناسب در گروه افراد مذهبی آشنایی با روحیات آن‌ها و به کار نبردن مطالب و کلماتی که مورد پسند این قشر نمی‌باشد و انجام شوخی‌های نامتعارف ضرورت دارد.

پرگویی

شرکت در سخنرانی‌های طولانی که در آن‌ها مطالبی خارج از عنوان اصلی بیان می‌شود هیچ‌گونه جذابیتی برای مخاطب نخواهد داشت و باعث ایجاد حس خستگی در آن‌ها می‌شود. برای افزایش تأثیر سخنرانی و تثبیت مطالب در ذهن مخاطب، توصیه می‌شود که از نکات و مطالب کلیدی کوتاه استفاده کنید.

صدای یکنواخت

ارائه مطالب مورد بحث در سخنرانی باید با هیجان همراه باشد‌. زمانی که صدای شما با عدم فراز و فرود همراه باشد، خستگی و کلافگی را در شنوندگان ایجاد می‌کند. تغییرات صدا هنگام بیان مطالب تمرکز مخاطب را افزایش داده و باعث می‌شود که توجه بیشتری به موضوع داشته باشند.

تپق زدن و ادای نادرست کلمات

تلفظ اشتباه کلمات در حین سخنرانی، شما را ذهن مخاطب غیر حرفه‌ای و کم ارزش جلوه می‌دهد. برای این منظور بهتر است واژگان و جملات خود را به ساده‌ترین شکل ممکن بیان کنید. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که مطالب در عین سادگی، باید موضوع مورد نظر شما را به مخاطب برسانند. لکنت داشتن و تپق زدن نیز ازجمله اشتباهات رایج سخنران‌ها می‌باشند. برای پیشگیری از این موضوع بهتر است پیش از ارائه سخنرانی چندین بار متن و جملات مربوطه را مطالعه کنید.

نداشتن ساختار مناسب

یک سخنرانی مناسب باید به گونه‌ای برگزار شود که دسته‌بندی مطالب به خوبی در آن رعایت شده باشد. برای این کار لازم است که قبل از شروع سخنرانی برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام داده باشید. فرایند سخنرانی باید طوری انجام شود که ترتیب ارائه مطالب مقدماتی، مطالب اصلی، پخش تصاویر و اسلاید‌ها، جمع‌بندی و غیره در آن رعایت شود.

نداشتن ساختار مناسب در سخنرانی

نداشتن ساختار مناسب محتوای سخنرانی و پرش به شاخه‌های مختلف موجب پیش رفتن روند غیر اصولی سخنرانی و تأثیرگذاری بسیار پایین در ذهن مخاطبان می‌شود.

به‌کارگیری تصاویر نامناسب

استفاده از تصاویر، ویدیو‌ها، اسلاید‌ها و سایر ابزار‌های مرتبط با موضوع سخنرانی تأثیر بسزایی در جلب توجه مخاطبان دارد. علاوه‌براین در صورتی که رنگ‌بندی، ترکیب تصاویر، سایز آن و نوع فونت مطابق با قواعد و اصول مشخص به کار گرفته نشوند، در سخنرانی شما تأثیر منفی خواهند داشت.

توجه به سازگاری رنگ محیط و مکان ارائه سخنرانی با رنگ اسلاید‌ها و همچنین کیفیت رزولوشن تصاویر نیز بسیار اهمیت دارد. به‌عنوان مثال در مکان‌های پرنور بهتر است از تصاویر تیره برای خوانا بودن و بهتر دیده شدن استفاده کنید. همچنین متحرک‌سازی بیش از حد تصاویر می‌تواند در ذهن مخاطبان اختلال ایجاد کند و تمرکز آن‌ها را از بین ببرد.

عدم استفاده از زبان بدن

یکی دیگر از اشتباهات سخنران‌ها نداشتن ارتباط چشمی با افراد حاضر در محل سخنرانی می‌باشد. در برخی مواقع سخنران‌ها حین ارائه مطالب نگاه خود را تنها بر روی افراد خاصی متمرکز می‌کنند یا اینکه اصلاً به هیچ یک از مخاطبان توجه نمی‌کنند. در نتیجه این عمل، مطلب به‌طور صحیح به مخاطبان منتقل نمی‌شود. در طول مدت سخنرانی بهتر است حداقل یک بار با سایر مخاطبان ارتباط چشمی برقرار کنید.

پوشش و ظاهر نامناسب

نداشتن پوشش مناسب جهت ارائه سخنرانی بیانگر این موضوع است که شما سخنرانی را جدی نگرفته‌اید. در نتیجه مخاطبان نیز توجه چندانی به مطالب شما نخواهند کرد. شما می‌توانید تنها با پیروی از برخی اصول و قواعد اعتماد سایر افراد را به دست‌آورید. حالت چهره، مدل مو‌ها، آراسته بودن و پاکیزگی ازجمله اصولی هستند که سخنران باید به آن‌ها توجه داشته باشد.

ارائه آمار‌های غیر صحیح

به‌کارگیری آمار و ارقام مختلف برای ارائه توضیحات بیشتر و مثال‌های متنوع می‌تواند مفید و جذاب باشد. اما به شرطی که از منبع معتبری آن‌ها را جمع‌آوری کرده باشید. چرا که بیان آمار‌های نادرست در سخنرانی کاهش اعتماد مخاطبان هدف را به دنبال خواهد داشت.

جمع‌بندی

به‌طور کلی بسیاری از افراد گمان می‌کنند که ارائه یک سخنرانی عالی و تأثیرگذار نیازمند استعدادی خارق‌العاده است. اما باید این نکته را متذکر شویم که سخنرانی مهارتی است که با رعایت اصول و قوانین، تمرین و پرهیز از اشتباهات رایج سایر سخنران‌ها امکانپذیر می‌باشد.

ما دراین مقاله اطلاعات کلی در رابطه با اشتباهات رایج سخنرانی برای شما عزیزان شرح دادیم. در پایان به شما توصیه می‌کنیم که حتماً سخنرانی‌های افرادی مانند جک ولش، استیوجابز و بیل گیتس را مشاهده کنید. ‌امیدواریم خواندن این مطلب برای شما مفید واقع شود.

مقالات مرتبط

نظرات کاربران

guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات
لطفا فرم زیر را تکمیل کنید. کارشناسان استودیو ایده‌پردازان، کمتر از ۲۴ساعت با شما تماس خواهند گرفت.